Memòria Històrica és conèixer fets i esdeveniments històrics, saber que va passar, que es va dir, qui ho va dir, perquè ho va dir. És recuperar la memòria per a evitar cometre errors del passat en present i en el futur. És interpretar, argumentar i proposar des de l’estudi de fets socials pròxims en l’espai i temps. És tenir en compte els fonaments de la ciència, l’origen, la història, els representants. Recuperar la memòria històrica permet comprendre la realitat i comprendre’s a un mateix.
Es proposa un cicle per enfrontar als temes de memòria històrica a través del teatre amb obres de recerca i amb posades a escena emotives i d’impacte. Es proposen uns col·loquis postfuncions moderats per l’historiador Jordi Barra, oferint un espai de dialeg i de posada en comú de les opinions després de les funcions, generant participació activa, reflexió i moments d’intercanvi d’idees.
SINOPSI
Tragicòmica revisió del nostre període recent de la història d’Espanya: la Transició. Des de la ironia, l’absurd i també amb algun irremeiable tint tràgic, us parlarem de l’arribada del destapi, de les 5.000 amants del Rei, dels nervis de la ultradreta davant una joventut plena d’esperances i reivindicacions, del “ambientillo” en el bar del Congrés la tarda del cop d’estat. De qui va ser el carrer?
Espectacle multidisciplinari (teatre, música i vídeo en directe, teatre d’ombres, estand up comedy…)
Actriu: Bea Insa
Projeccions i vídeo en directe: Ángel Mirou
Disseny de llums i vestuari: Consuelo Barrera Jofre
Espai escénic: La Pacheca Collective
Ull extern: María Ibarretxe
Creacció, Dramatúrgia i Direcció: Bea Insa i Ángel Mirou
Producció: Departamento de Cultura del Gobierno Vasco, La Pacheca Collective
Colaboren: La Fundición Aretoa (Bilbao), San Agustín Kulturgunea (Durango)
Sala Fènix funciona gràcies al WordPress
Review Cicle #memòriahistòrica 2022 // Tarán-Tran-Transición.