Sala Fènix

Programación Principal

Escena Butoh 2022 // The Swan Hymn // Ken Mai

Del 21 al 25 de setembre de 2022. Dc, Dj, Dv, Ds, Dg, 20h

El 22 i 23 de setembre Ken Mai oferirà el workshop intensiu de dansa Butoh: Dance of the soul
Espectacle sense text.
Durada: 60 minuts
Col·labora:

Perquè un cicle de dansa Butoh


El Butoh és una forma molt contemporània i rellevant, que està despertant cada vegada més interès dins de l’àmbit de les arts escèniques i visuals pel seu potencial per a trencar amb les convencions i explorar territoris transgressors o tabús. 

El Butoh és una porta cap a la dansa autèntica de cada persona, presenciar un espectacle de Butoh no és només veure-ho sinó més aviat experimentar-ho des del cos. Com tot art ben fet l’esperança és que ens pugui ajudar a viure de manera més conscient i harmònica en relació amb l’univers i els éssers que ens envolten. No obstant això és un procés que requereix no apartar la mirada del nostre costat fosc, ens convida a contemplar, a ballar, la foscor, perquè sense ella no pot haver-hi llum. Per això, vist de manera superficial el butoh pot semblar grotesc, es tracta de convidar al nostre monstre al ball, com Úlises, que només pot vèncer a l’heura traient-la de la cova i llançant-li llum. El Butoh és una invitació a ballar en el tall del ganivet, en aquesta delicada suspensió que és l’existència mateixa, a assaborir-la amb tots els sentits, a celebrar-la, a gaudir-la, a oferir i compartir-la, com l’essència d’una bella flor just al punt de començar a marcir.

Previous slide
Next slide

SINOPSI


Aquesta obra està inspirada en ‘La Mort del Cigne’ d’Anna Pavlova, la qual es va estrenar St. Petersburg, Rússia en 1905, amb coreografia de Mikhail Fokine.
L’obra original era una peça de ballet curta però Ken Mai l’ha desenvolupat en un procés de creació inovador i contemporani, basant-se en la dansa Butoh i el res. Integra elements de ballet clàssic que creguin un contrast delicat i elegant amb els elements més propis de la dansa Butoh.
Una representació surrealista del món, on la realitat i la fantasia s’ajunten per a expressar l’ànsia, l’alegria, l’amor, la mort, l’himne i fenòmens sagrats, amb les dimensions mítiques del cigne que es desplega entre la vida i la mort.
El cos en moviment dibuixa una forma gràcil en l’espai. El moment quan la bellesa i la lletjor se solapen, quan la foscor i l’ombra s’integren, porta a l’ànima a l’èxtasi i ens acosta al llindar de l’eternitat.

FITXA ARTÍSTICA


Un espectacle de: Ken Mai
Fotografía: Timo Suutarinen

Foto: IIka Roitto

Ken Mai és un artista de Butoh, coreògraf i formador internacional d’origen japonès, establert a Hèlsinki, Finlàndia. També és fundador del Festival de Butoh d’Hèlsinki.
Ha estudiat amb el fundador llegendari del Butoh, Kazuo Ohno, en Yokohama, el Japó (1995-2000) i també va ser membre del Sub Rosa Butoh Company (baix Byakko Sha Butoh Company) a l’inici dels anys 90 a Kyoto. Al mateix temps va formar part de la companyia de la German Expressionist Modern Dansi Company de Otoya Eguchi a Osaka.
En els últims anys ha estat de gira amb el seu sol i impartint classes en esdeveniments en més de 30 països d’Europa, EEUA, Rússia, Amèrica Llatina, l’Índia, el Japó i més, entre ells Edinburgh Festival 2002, Kazuo Ohno Homage Festival a Osaka, el Japó 2004, Festival Internacional de Butoh de Xile 2018, Festival Barcelona en Butoh 2012, Ex…it Butoh Festival 2011 com a coreògraf, Paris Butoh Festival 4 edicions, Vienna Butoh Festival 2021, Butoh Festival 2007 en St. Petersburg, Rússia, Mexico Dead Festival 2008 and 2016, Istf student Festival en Trondheim, Noruega, Hèlsinki Butoh Festival 2019 & 2021, Sarzana Butoh Festival en Sarzana, Itàlia 2012, Moving Bodi Butoh Festival 4 edicions en Dublin, Glasgow, Escòcia, i Torino, Itàlia, Seattle Butoh Festival 2016, Portland Butoh Collage 2016, Chicago Butoh Festival, Asheville Butoh Festival 2016 etc…
El seu art es basa en la dansa Butoh i també combina elements de gimnàstica, arts marcials, dansa moderna, ballet, el mètode Laban, cant líric, filosofia Zen i ioga.
Expressa profundament la vida, la mort del ser natural i l’amor a través de la fundació de la llavor de la foscor. També ha cursat oficialment 200 hores de Ancient Hatha Ioga Teacher Training en Rishikesh, l’Índia en el 2014.

Review Escena Butoh 2022 // The Swan Hymn // Ken Mai.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Abrir chat
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?
Hola!
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?