del 14 de Junio al 7 de Julio 2013. Viernes, Sábado y Domingo 21 h
Entrada 16 € · Reducido 13 €
- Programado
-
Deja un comentario.
Duración: 50 minutos
SINOPSIS
Gent estrafolària, tipus distrets o espavilats, senyores i nois… tothom fa cua a les portes del cine Paradís. Esperen en aquesta filera absurda que amb prou feines avança. Sospiten que la projecció ja ha començat. Tot i així, maten l’estona explicant-se la vida i l’argument apassionant de les pel·lícules que somien veure.
Salva Artesero i Neus Umbert es transformen en més de 40 personatges per oferir un seguit d’històries plenes d’aventures, romanticisme, suspens, ironia i, sobretot, molt d’humor.
Pere Calders anava al cinema. Quan la família marxava per estiuejar i ell restava tot sol a Barcelona, en sortir de la feina sovint passava la tarda en un o altre cinema de prop de casa seva. Amb el seu humor envejable, trobava gust a qualsevol pel·lícula, bona o dolenta, i s’enriolava amb els films de gènere que –de tan exagerats– esdevenien una paròdia de sí mateixos.
Aquesta mirada humorística damunt la realitat i aquesta voluntat de parodiar els vicis de la quotidianitat – una forma de crítica amable però esmolada – també són presents a bona part de la producció narrativa de Pere Calders. A la nostra tria per a la creació de “La cua del Paradís” ens hem centrat en els seus contes més directes, obertament còmics, protagonitzats per personatges ben reconeixibles. Hem escollit textos senzills i alhora punyents, semblants a les vinyetes que l’autor signava com a Kalders, i hem alternat alguns dels seus relats més emblemàtics amb altres de no tan coneguts.
Aquest treball és el punt de partida per una posada en escena neta i trepidant a càrrec de Ruth Vilar. Les interpretacions de Salva Artesero i Neus Umbert són àgils i precises, lleugeres i agudes, i copsen l’universcaldersià per transmetre’l de forma immediata a l’espectador. El seu humor ens remet al de les comèdies dels anys 30, aquelles pel·lícules en blanc i negre plenes de jocs de paraules i de gags embogits. A més, la música original de Manuel Sánchez Riera juga un paper fonamental per tal que el públic recorri sense entrebancs aquest viatge a través de vint-i-un contes diferents.
“La cua del Paradís” ofereix una interessant panoràmica dels contes de Calders. Recull molts dels seus temes recurrents i reflecteix curosament aquell tipus de personatge, tan prudent i educat que sovint acaba immers en històries inversemblants “en contra de la seva voluntat”, que associem a la narrativa de Calders i que identifiquem amb una estilització del propi autor.
FICHA ARTISTICA
Un espectacle de Cos de Lletra i el Teatre de Ponent
Amb Salva Artesero i Neus Umbert.
Música original de Manuel Sánchez Riera.
Il·luminació de Rocio Arjona Gallardo i Juanmi Carmona.
Direcció i dramatúrgia de Ruth Vilar
CRITICAS
La cua del Paradís ofereix una interessant panoràmica dels contes de Calders. Recull molts dels seus temes recurrents i reflecteix curosament aquell tipus de personatge, tan prudent i educat que sovint acaba immers en històries inversemblants “en contra de la seva voluntat”, que associem a la narrativa de Calders i que identifiquem amb una estilització del propi autor.
L’espectador hi trobarà, entre altres, relats procedents de De teves a meves, Invasió subtil, Tot s’aprofita, Cròniques de la veritat oculta i L’honor a la deriva, entre d’altres.
La cua del Paradís pretén apropar Pere Calders a joves i adults, ja sigui divertint als lectors de l’autor, com oferint una atractiva porta d’entrada a la seva obra als que encara no el coneixen.
Review La Cua del Paradís.