Sala Fènix

Programación Principal

Cicle #memòriahistòrica 2023 // MOLOTOV, vida i mort de Cipriano Martos Jiménez, militant antifranquista

De David Pintó Codinasaltas i Joan Valentí Cortès “Nan” //  Amb Montse Pelfort Valentí i Joan Valentí Cortès “Nan”
Del 1 al 4 de novembre de 2023. De dimecres a divendres, 20h, dissabte: 17h i 20h
Divendres 3: col·loqui postfunció amb l’historiador Jordi Barra

Espectacle en Català i Castellà
Durada: 70m

Amb el suport de 

Perquè un cicle de memòria històrica


Memòria Històrica és conèixer fets i esdeveniments històrics, saber que va passar, que es va dir, qui ho va dir, perquè ho va dir. És recuperar la memòria per a evitar cometre errors del passat en present i en el futur. És interpretar, argumentar i proposar des de l’estudi de fets socials pròxims en l’espai i temps. És tenir en compte els fonaments de la ciència, l’origen, la història, els representants. Recuperar la memòria històrica permet comprendre la realitat i comprendre’s a un mateix.

Es proposa un cicle per enfrontar als temes de memòria històrica a través del teatre amb obres de recerca i amb posades a escena emotives i d’impacte. Es proposen uns col·loquis postfuncions moderats per l’historiador Jordi Barra, oferint un espai de dialeg i de posada en comú de les opinions després de les funcions, generant participació activa, reflexió i moments d’intercanvi d’idees.

SINOPSI


A l’Estat espanyol es va passar del terror generalitzat de la postguerra, a la tortura selectiva en democràcia

MOLOTOV, un colpidor muntatge basat en el llibre Caso Cipriano Martos del periodista Roger Mateos, (Ed. Anagrama) on es reconstrueix la història d’aquest militant antifranquista mort el 1973.

La detenció de Cipriano Martos es va produir arran de la distribució d’octavetes a la sortida de la fàbrica Punto Blanco d’Igualada. La causa oficial de la mort va ser la ingesta d’un còctel molotov en el transcurs d’un interrogatori a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus. En contrast amb l’impacte internacional del cas Puig Antich, que va produir-se al mateix temps, la mort de Cipriano Martos va passar desapercebuda davant l’interès de les autoritats franquistes per silenciar l’assumpte.

La família no va ser avisada ni de la detenció, ni de l’interrogatori, i un cop mort, no se’ls va permetre veure el cos, que va ser enterrat secretament en una fossa comuna del cementiri de Reus. Antonio Martos va presentar l’any 2014 una querella sobre l’assassinat del seu germà en mans policials, davant d’un jutjat argentí que investiga casos de crims del franquisme. Està inclosa dins la Macro Querella per Crims de genocidi i lesa humanitat promoguda per la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina.

FITXA ARTÍSTICA


Autor: David Pintó Codinasaltas i Joan Valentí Cortès “Nan”

Direcció: David Pintó

Intèrprets: Montse Pelfort Valentí i Joan Valentí Cortès “Nan”

Vídeos: Dan Ortínez Martí

Animació d’objectes: Montse Pelfort Valentí

Aparicions en vídeo: Dolores Muñoz Jiménez,, Felipe Moreno Martín, Joan Miró Vives i Esther Carrilero Baiget

Tècnic espectacle: Arnau Alcoverro Jérez

Il·lustracions interrogatori: Jordi Bulbena Moreu

Fotografía cartell: Joan Guasch Gratacòs

Disseny cartell: Aureli Sendra Soler

Suport tècnic: Teatre de l’Aurora

Agraïments: Unicoop Cultural, Fina Cortès Altarriba, Núria Ferran Ferrer, Pere Guixà Mabras, Cristina Valentí Roset, Joan Valentí Roset i Montse Valentí Cortès.

Agraïments especials: M. José Bernete Navarro, Esther Carrilero Baiget, Antonio Martos Jiménez, Roger Mateos Miret, Felipe Moreno Martín, Dolores Muñoz Jiménez, Joan Miró Vives i a la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina.

Review Cicle #memòriahistòrica 2023 // Molotov.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Abrir chat
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?
Hola!
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?