Sala Fènix

Programación Principal

Cicle #memòriahistòrica 2022 // El silenci dels telers

Del 14 al 18 de desembre de 2022. Dc, Dj, Dv, Ds, Dg, 20h

Dissabte 17 de desembre: col·loqui post-funció amb l’historiador Jordi Barra

 

Espectacle es Català.
Durada: 75 minuts

Amb el suport de 

 

Perquè un cicle de memòria històrica


Memòria Històrica és conèixer fets i esdeveniments històrics, saber que va passar, que es va dir, qui ho va dir, perquè ho va dir. És recuperar la memòria per a evitar cometre errors del passat en present i en el futur. És interpretar, argumentar i proposar des de l’estudi de fets socials pròxims en l’espai i temps. És tenir en compte els fonaments de la ciència, l’origen, la història, els representants. Recuperar la memòria històrica permet comprendre la realitat i comprendre’s a un mateix.

Es proposa un cicle per enfrontar als temes de memòria històrica a través del teatre amb obres de recerca i amb posades a escena emotives i d’impacte. Es proposen uns col·loquis postfuncions moderats per l’historiador Jordi Barra, oferint un espai de dialeg i de posada en comú de les opinions després de les funcions, generant participació activa, reflexió i moments d’intercanvi d’idees.

Previous slide
Next slide

SINOPSI


La Pilar i la Carme van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura que eren les colònies, tot resseguint els més de cent anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven. Veurem passar la “Història” en majúscula mentre ens ocupem de les “petites històries” sovint oblidades o menystingudes, tot i que són imprescindibles per entendre realment una època. La Pilar i la Carme donaran veu, doncs, a les “petites històries” de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques i també de la vida a les colònies.

FITXA ARTÍSTICA


Idea original: Maria Casellas

Direcció: Ferran Utzet

Dramatúrgia: Anna Maria Ricart

Actrius: Maria Casellas, Andrea Portella

Espai sonor: Guillem Rodríguez

Escenografia: Martí Doy

Tècnic en gira: David Muñoz

Disseny gràfic: Clàudia Portús

Regidoria: Maria Serra

Producció executiva i comunicació: Maria Casellas i EMERGÈNcies

Agraïments: Pilar Artigas, Jordi Basora, Josep Caselles, Esther Freixa, Raquel Fusté, Rosa Serra, Jaume Viñas, La perla 29, Museu de la colònia Vidal de Puig-reig, Fàbrica de Cal metre de Gironella. I a l’Andreu, l’Adrià, la Basilisa, la Dolors, la Francisca, la Pilar i la Montse.

Review Cicle #memòriahistòrica 2022 // El silenci dels telers.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Abrir chat
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?
Hola!
Et puc ajudar? ¿Te puedo ayudar?